Hafif Çelik
Hafif Çelik Yapılar 1940’lı yıllardan beri dünyada bilinen ve kullanılan bir yapı tipidir. Ülkemizde 2000’li yılların başında kullanılmaya başlanmıştır. 2019 yılında yürürlüğe giren yeni yapı yönetmeliğinde standartları belirlenmiş ve resmi kurumlarda dahil olmak üzere bir çok alanda tercih edilen bir yapı tipi olmaya başlamıştır. Standart olarak kullanılan kaplama ve izolasyon malzemeleri, nitelikli ve izolasyonlu bir betonarme binadan daha konforludur..

Hafif çelik binaların taşıyıcı sistemi, statik hesap ve imalat projelerinin hazırlanmasından sonra fabrikalarda rollform makinelerinde otomatik olarak üretilir. Profillerin üretimi 0,8 mm’den – 2,5 mm’ye kadar farklı kalınlıklarda galvaniz kaplı (hot tip galvaniz) rulo saclardan yapılır. Bütün vida ve tesisat delikleri bu makinelerde önceden açılır. Profiller projedeki kodlarına uygun olarak panel haline getirilerek yine fabrika ortamında duvar haline getirilir. Döşeme, çatı ve saçak profillerinin, duvar profilleri monte edildikten sonra sahada montajı yapılır. Böylece binanın ana konstrüksiyonu tamamlanmış olur. Daha sonra dış duvar kaplamaları yapılarak bina dışarıdan kapatılır. Gerekli su ve ısı izolasyonları yapıldıktan sonra iç mekanların kaplamaları yapılarak çelikler kapalı hale getirilerek dış etkenler korunmuş olur. Kapalı kesitte galvanizli profillerin en az 100 yıl paslanmaya karşı dayanımı vardır.
Hafif çelik yapılar için temel minimum ihtiyaca göre, 20 cm’lik betonarme radye temel olarak yapılır. Zemindeki eğime, istenilen subasman kotuna ve bina kat sayısına göre temel planı statik hesaplarla belirlenmelidir. Konstrüksiyonun temele basan kısmı tabanda pvc türevi malzemeler kullanılarak betonla çeliğin direk teması engellenerek paslanmaya karşı önlem alınmış olur. Ayrıca çelik taşıyıcı, katlar arasında ve temelde özel ankraj plakalarıyla mekanik dübel ve civatalar kullanılarak birbirine bağlanır bu sayede binanın stabilitesi sağlanmış olur. Yapılarda giydirilmiş ağırlık ortalama 300 kg/m² olduğu için temele ciddi bir yük aktarımı yoktur. Binanın hafif olması ve çeliğin taşıma kapasitesinin betonarmeden kat kat fazla olması sebebiyle depreme karşı yüksek dayanımı vardır. Şili’de 1960 yılında yaşanan 9,5 şiddetindeki büyük deprem afetinden sonra yapıların çelik yapılması kararı ardından 2010 yılında 8,8 şiddetinde yaşanan depremde, 1960 dan sonra yapılan binaların ayakta kaldığı ve az sayıda can kaybı olduğu bilinmektedir. Bulunduğumuz coğrafyadaki deprem aktivitesini göz önünde bulundurursak, özellikle hafif çelik yapıların avantajları sayesinde yapı stokunun çelik yapılara kaydırılması, bizlerin sağlam binalarda oturarak can güvenliğimizi sağlamamız ve maddi zararlarımızı en aza indirerek ülke ekonomisine de katkıda bulunacağını düşünebiliriz.
Tek Katlı Villalar,
Çok Katlı Villalar,
Sosyal Yapılar (Okul, Hastane, Cami, İşçi Kampları vs.)
Basit Depo ve Fabrika Yapıları


Hafif çelik yapılarla ilgili daha fazla bilgi almak, projeniz için en uygun çözümleri keşfetmek veya teklif almak için bizimle iletişime geçin